destination

Τα Τρίκαλα Κορινθίας, γνωστά και ως το κεφαλοχώρι της Κυλλήνης, είναι χτισμένα πάνω στα ερείπια του αρχαίου Μύσαιου και αποτελούνται από τρεις συνοικίες : τα Άνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα.
Ο κάθε επισκέπτης των Τρικάλων έχει στη διάθεσή του τη δυνατότητα να ανακαλύψει πτυχές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, μοναδικά μονοπάτια και πανοράματα σπάνιας ελληνικής ομορφιάς, καθώς και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία με σημαντική επιρροή στον τόπο της Κορινθίας, αλλά και της ευρύτερης Πελοποννήσου.

Κάτω Τρίκαλα


Σε ένα μοναδικό τοπίο, στο υψόμετρο των 900 μέτρων, το φιλόξενο χωριό των Κάτω Τρικάλων συνδυάζει την θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου και την άγρια ορεινή παραδοσιακή ομορφιά του βουνού.


Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται μια υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία, την οποία πλαισιώνουν δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια με την σκιά τους να δροσίζει τους επισκέπτες των τριγύρω παραδοσιακών ταβερνών και καφέ που σερβίρουν τοπικά εδέσματα με μεράκι και τοπικά αγνά προϊόντα.

Μεσαία Τρίκαλα


Το χωριό των Μεσαίων Τρικάλων με έντονη την συνύπαρξη του παραδοσιακού και μοντέρνου αρχιτεκτονικού στοιχείου, έχοντας πάντα ως βάση την ζεστή ατμόσφαιρα της πέτρας και του ξύλου, περιέχει την μεγαλύτερη υποδομή ξενώνων της περιοχής, δίνοντας στον επισκέπτη την δυνατότητα να βρει το ιδανικό περιβάλλον χαλάρωσης και ξεκούρασης για την παραμονή του.


Το χωριό αποτελεί σημείο αφετηρίας των ομορφότερων ορειβατικών μονοπατιών της Ζήρειας, ιδανικών για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές.

Άνω Τρίκαλα


Στο χωριό των Άνω Τρικάλων ο επισκέπτης έχει επιπλέον τη δυνατότητα να επισκεφθεί μέσα σε μια πληθώρα διασωσμένων παλιών πετρόκριστων αρχοντικών, το Αρχοντικό των Νοταράδων, μια από τις πιο εύπορες και ξακουστές οικογένειες της περιοχής.


Το συγκεκριμένο αρχοντικό αποτελεί το πατρικό σπίτι του Γεράσιμου Νοταρά και βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του ίδιου του Αγίου Γεράσιμου με τον μεγάλο τρούλο και τις βυζαντινές αγιογραφίες. Στο ίδιο χωριό βρίσκεται επίσης και το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, χτισμένο τον 15ο αιώνα, δίπλα στον τόπο εύρεσης της θαυματουργής εικόνας του.

Μοναστήρι Αγίου Βλασίου


Το γυναικείο αυτό μοναστήρι της Κορινθίας βρίσκει απέναντί του να υψώνεται ένας μεγάλος βράχος, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση έκρυβε την σπηλιά όπου ανακαλύφθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Λόγω της εικόνας αυτής η περιοχή αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Αγίου Βλασίου της Μικράς Ασίας, στην Ελλάδα.


Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η μονή αποτελούσε σημαντικό πνευματικό κέντρο της τριγύρω περιοχής, καθώς μέχρι και τον 20ο αιώνα ήταν μια αποκλειστικά ανδρική μονή, αποτελώντας ιστορικό και πολιτισμικό ορόσημο της ευρύτερης Κορινθίας.

Οροπέδιο Ζήρειας


Το οροπέδιο της Ζήρειας, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, στέκει επιβλητικό μπροστά μας με τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Ένας τόπος ιδανικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορεινής περιπέτειας, ένας μοναδικός βιότοπος, ο οποίος είναι εντεταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000 και, από τα γλυκά νερά της λίμνης Δασίου, εώς την Ψηλή Κορφή του βουνού ύψους 2.374 μέτρων.


Η φυσική πανίδα των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, των λαγών, των αλεπούδων και των αλόγων, καθώς και η χλωρίδα με τα έλατα, τις βελανιδιές, τους μενεξέδες και τα μανιτάρια, περιβάλλουν την περιοχή συνθέτοντας ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο.

Λίμνη Στυμφαλία


Η ελώδης αυτή λίμνη της ορεινής Κορινθίας διατηρεί νερό τους κρύους μήνες του χειμώνα, φτάνοντας την έκτασή της στα 3,5 τ. χιλιόμετρα με βάθος εώς και 2,5 μέτρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία η λίμνη συνδέεται με τον έκτο Άθλο του Ηρακλή, καθώς αποτελεί την περιοχή στην οποία εκείνος αντιμετώπισε τις Στυμφαλίες Όρνιθες.


Ο ίδιος κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες με τη βοήθεια της Αθηνάς, στιγματίζοντας ιστορικά και μυθολογικά την περιοχή. Κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων, η λίμνη Στυμφαλία υδροδοτούσε την πολυπληθή Κόρινθο των ενός εκατομμυρίων επισκεπτών ημερισίως μέσω του ξακουστού υδραγωγείου του αυτοκράτορα Ανδριανού.

Λίμνη Δόξα


Αν και φαινομενικά «κρυμμένη» από τα γύρω βουνά της Κορινθίας και της Αχαΐας, η λίμνη Δόξα διαθέτει εύκολη πρόσβαση για κοντινές εξορμήσεις από τα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και, φυσικά, την Αθήνα. Φωλιασμένη μέσα στην κοιλάδα του Φενεού, η λίμνη Δόξα αποτελεί μια τεχνητή λίμνη με φυσικό κάλος και θέα που συναρπάζει.


Τοποθετημένη σε υψόμετρο 880 μέτρων, η λίμνη Δόξα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οικογενειακές εξορμήσεις και για δραστηριότητες, όπως η ιππασία, η πεζοπορία και η ποδηλασία περιμετρικά των όχθεών της. Στο βυθό της και σε βάθος περίπου 8 μέτρων κρύβει το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν κάθε χρόνο να καταδυθούν στα κρύα νερά της για να ανακαλύψουν την ομορφιά του εικονοστασίου.

Λίμνη Δασίου


Οι πλαγιές της Ζήρειας υψώνονται επιβλητικά γύρω από την λίμνη Δασίου, από τις οποίες και αυτή εκβάλει σε ένα πανέμορφο βοσκοτόπι, πλούσιο σε έλατα και πολύχρωμα λουλούδια. Την άνοιξη η φύση γύρω από την λίμνη κόβει την ανάσα με τα πολύχρωμα στοιχεία της, ενώ τους χειμερινούς μήνες το χιόνι συνθέτει ένα παρθένο και κάτασπρο τοπίο ανεπανάληπτης ομορφιάς.


Η πανίδα της λίμνης αποτελείται κυρίως από άλογα, τα οποία κινούμενα σε κοπάδια έρχονται εδώ για να δροσιστούν. Τα άλογα αυτά, μαζί με τα υπόλοιπα σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου της περιοχής είναι προστατευόμενα και ζουν ανενόχλητα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παναγία των Βράχων


Η Παναγία των Βράχων, γνωστή και ως Παναγία της Φανερωμένης, βρίσκεται στον Κάτω Ταρσό Φενεού, χτισμένη πάνω σε έναν τεράστιο βράχο που βλέπει βορειοανατολικά της κοιλάδας. Στο κάτω μέρος του εσωτερικού του σπηλαίου υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγιά των Βράχων, όπου φημολογείται ότι λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό, αποθήκη τροφίμων και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.


Ο χώρος διατηρείται πάντα ανοικτός με την πρόσβαση να γίνεται εφικτή από μια πέτρινη σκάλα, την οποία υποδέχονται τρεις μεγάλοι θολωτοί χώροι που αποτελούν και το σημείο λατρείας της Θεοτόκου.

Κορινθιακός Κόλπος

Ο θαλάσσιος Κόλπος της Κορίνθου, μήκους 127 χιλιομέτρων, χρωματίζει με γαλάζιο την ευρύτερη περιοχή και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία μορφοποίησης του κορινθιακού γεωσχηματισμού.